Цікаве

Чому томатний сік в літаку стає смачнішим?

Автор

Менеджери авіакомпаній, які постачанням харчів на борт, знають, який сік користується найбільшою популярністю у їхніх клієнтів. Томатний! Наприклад, тільки пасажирами авіакомпанії Lufthansa було випито 1,7 мільйона літрів цього напою в 2008 році. ⠀

Чому люди в польоті найчастіше п’ють саме томатний сік, який аж ніяк не є бестселером в магазинах і ресторанах? Може, це «ефект доміно»? Сусід замовив – і я теж візьму? Але чому саме його вибрав сусід? ⠀

З цього приводу було проведено декілька досліджень. В результаті з’ясувалося, що в небі, ймовірно через низький тиск, смак давно звичних напоїв і страв змінюється. У зв’язку з цим у багатьох продуктах, що поставляються для харчування на борту, дозування солі, цукру, прянощів і трав збільшена, інакше смак і запах будуть сприйматися притуплено, як при сильному нежиті. ⠀

Зазвичай сіль в польоті сприймається на смак на 20-30% слабкіше, ніж на землі, а цукор – на 15-20% нижче. Кава стане більш гірким, а вино Рислінг – ще кисліше. Звичні їжа і напої, які на землі здаються на диво смачними, на висоті 9000 метрів стають прісними. ⠀

У цьому ефекті, який підсвідомо відчуває на собі майже кожен пасажир, і криється секрет популярності томатного соку. Виявляється, його смак залишається незмінним на висоті, і «наш організм якимось чином про це знає». А ось апельсиновий і яблучний сік здаються більш терпкими і кислими, і нам їх пити не хочеться. ⠀

Вам також може сподобатися

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.