Здоров’я

Гарбуз – головний продукт осіні

Автор

Батьківщиною гарбуза традиційно вважається Північна Америка. Ягоду здавна вживали в їжу, використовували в господарстві, а з плодів декоративних і звичайних сортів робили предмети і прикраси, в тому числі і для Хеллоуїна, вирізаючи пику і вставляючи всередину свічку. Шарль Перро «зробив» з гарбуза розкішну карету для Попелюшки.

За розмірами ягода змагається з кавуном: вага може досягати 50-70 кг.

Корисні властивості гарбуза:

  • Для гостроти зору

Корисна властивість гарбуза – благотворний вплив на зір. Плід містить всі необхідні вітаміни для очей: А, Е, В6, В12, цинк.

М’якоть – лідер за вмістом каротиноїдів. Пігмент сконцентрований в сітківці ока. Якщо кількість каротиноида зменшується, то сітківка руйнується, погіршується зір і слабшає захист зорових органів від вільних радикалів.

Не менш важливий елемент для очей, який міститься в гарбузі – цинк. Мікроелемент допомагає вітаміну А краще засвоюватися.

  • Для загоєння ран

М’якоть рекомендовано тим, хто страждає виразкової хвороби внутрішніх органів. У книзі «Гарбуз від 1000 хвороб» Тетяна Литвинова розповідає, про те що гарбуз корисний в сирому і вареному вигляді. Для хворих гастритами ягода – порятунок: з м’якоті можна приготувати багато страв: каш, салатів і десертів.

  • Для зниження кислотності шлунка

Продукти, які переважають в раціоні людини в 21 столітті, «закисляють» організм. Відновити кислотно-лужний баланс в шлунку можна, якщо змінити і ввести в раціон лужні продукти.

Користь полягає в тому, що при перетравленні ягоди в організмі утворюється лужне середовище. Гарбуз корисна при гастритах з підвищеною кислотністю. Вона допоможе позбутися від відрижки і печії.

  • Для нормальної моторики кишечника

В складках і вигинах кишечника може накопичуватися до 2,5 кг шлаків, які тверднуть і «приростають» до органу. Це відбувається в покарання за неправильне харчування, бідне харчовими волокнами. Зашлакований кишечник заважає нормальному всмоктуванню вітамінів. Харчові волокна, потрапивши в кишечник, разбухнут, вберуть шлаки і прочистять орган від затверділих продуктів життєдіяльності.

У гарбузі міститься стільки ж клітковини, скільки в капусті. Але на відміну від останньої, ягода не викликає здуття і підвищеного газоутворення. Тому шматочок відвареної ягоди на вечерю налагодить моторику кишечника.

  • Від набряків

В основному від зайвого накопичення рідини в тканинах страждають любителі «солоненького». Ягода виводить зайву рідину з організму. У м’якоті міститься калій, який витісняє іони натрію, а разом з ним зайві молекули води.

  • Від зайвої ваги

Багатьом не вдається позбутися від жиру навіть на строгих дієтах через порушення обмінних процесів. Жир не може переробити в енергію, тому людина не худне і до того ж знаходиться в стані напівнепритомності. Щоб налагодити обмін речовин потрібен вітамін Т. L-карнітин розщеплює жири до жирних кислот і гліцерину і транспортує жирні кислоти в мітохондрії для виділення енергії. Організм в невеликій кількості сам синтезує л-карнітин, але більша частина надходить ззовні. Джерела L-карнітину – їжа тваринного походження і рослинні продукти, до яких відноситься гарбуз.

  • Для краси

Ягода багата вітамінами Е і А. Вони живлять шкіру, зволожують її і запобігають старінню. Вітаміни покращують структуру волосся і нігтів.

  • Для молочних залоз (про жінок)

Гарбуз – народний засіб для лікування фіброзно-кістозної мастопатії. Ягоду використовують внутрішньо і зовнішньо. Мастопатія – доброякісне новоутворення у молочній залозі, яке може перерости в злоякісну пухлину. Тому жінкам рекомендується в якості профілактики використовувати м’якоть гарбуза.

Шкода і протипоказання гарбуза

У ягоді їстівна і м’якоть, і корисні насіння. Непридатна для їжі тільки шкірка. Шкоди для організму не проявиться, навіть якщо вживати ягоду в необробленому вигляді. Завдати шкоди сира ягода може тільки тим, у кого слабкий шлунок, який чутливий до харчових волокон.

Протипоказання стосуються людей:

  1. хворих на ожиріння;
  2. з цукровим діабетом – ягода багата цукрами;
  3. зі зниженою кислотністю шлунка – лужний продукт.
  4. Гарбуз має жовчогінну дію, тому є ризик прояву шкоди при жовчнокам’яній хворобі.

Джерело

Вам також може сподобатися